Het gebruik van de Wroezelmat

Een wroezelmat is fantastisch en bijna alle paarden zijn er gek op. Het is leuk om te kijken hoe je paard zoekt en waar hij zoekt bijvoorbeeld.

Hoe gebruik je een wroezelmat?

Paarden houden wel van afwisseling, van onderzoeken en mentaal uitgedaagd worden. Af en toe zoeken in de wroezelmat past dan prima. Na gebruik, als de mat leeg gezocht is, haal je hem weg. Maak de mat schoon en berg hem op voor een volgende keer.

De eerste keren

Sommige paarden raken wat overweldigd van de wroezelmat. Een rustige introductie bevelen we aan. Verstop een of enkele grotere beloningen op de mat. Denk aan een appelpartje of een stukje winterpeen. Laat je paard rustig wennen aan het gevoel en het geluid van de mat. Maak het zoeken elke keer wat uitdagender, zo is het ook plezierig voor je paard.

Afwisseling

Om mijn paard extra uit te dagen, gebruik ik wel eens verschillende beloningen in de mat. Ik vind het dan interessant om te zien wat ze zoeken en waar ze eerst gaan zoeken, in welk materiaal.

De grootte van de beloningen maakt de zoektocht afwisselend. Of gebruik verschillende stukjes groente, zodat elke beloning net iets anders is.